Laat mij mezelf even voorstellen

Hoi, ik ben Kristie. Fotograaf en ondernemer.

Met Kristie Raaijmakers Fotografie richt ik me op de zakelijke markt. Want die is heerlijk divers. Van portretten en teamfoto’s, tot product- en interieurfoto’s. Het liefst doe ik complete bedrijfsreportages die zowel wat laten zien van de mensen die er werken, als van de werkzaamheden die er gedaan worden. Maar waarin ook aandacht is voor het pand waarin het bedrijf gehuisvest is en de producten die er verkocht worden of de diensten die er geleverd worden. Als ik zo’n fotoreeks dan ook nog compleet mag maken met pakkende teksten of een reeks mooie berichten op Facebook of Instagram, dan is voor mij het plaatje helemaal compleet. 

Maar ik vind het juist ook heel erg leuk om te werken met startende ondernemers die ondanks hun beperkte budget toch beseffen dat een goede indruk maken met een professionele foto heel belangrijk is. En dan kun je met een relatief korte reportage en slechts enkele beelden toch al een flink verschil maken. Veel mensen denken dat een professionele foto het best gemaakt kan worden in een fotostudio. Dat behoort bij mij zeker tot de mogelijkheden, maar zelf heb ik toch echt een zwak voor foto’s die op locatie gemaakt worden. 

 

Ik ben namelijk van mening dat je met de juiste locatiekeuze veel meer van jezelf kunt laten zien. Heb jij een eigen praktijk of bedrijfsruimte, dan kunnen we door daar foto’s te maken veel meer van jou en jouw bedrijf laten zien. Werk jij als interieurstylist, dan fotograferen we je bijvoorbeeld lekker in jouw huis, waar jij waarschijnlijk helemaal los bent gegaan op de styling. Bak je taarten of ben je kok, dan moeten we jouw juist in je keuken laten zien. Misschien niet alleen daar, maar het is wel een mooie aanvulling op de reportage. Maar ook een stadse, industriële of natuurlijke locatie kunnen een hele mooie sfeer aan jouw reportage meegeven, ook al is die zakelijk. Samen kijken we dus naar de meest geschikte plek. En is dat toch de studio, voor wat jij met de foto’s wilt bereiken, dan behoort dat zeker tot de mogelijkheden! 

Ondernemers verschuilen zich online nog te vaak achter een logo, terwijl klanten vaak juist nieuwsgierig zijn naar het gezicht achter een bedrijf. Durf je wat meer van jezelf te laten zien, dan trek je ook gemakkelijker klanten aan die bij je passen. En dat vergroot het plezier in je werk. Ik vind het leuk om daar, met mijn camera, bij te helpen. 

Fotograaf, ondernemer, moeder, vrouw

Behalve fotograaf en ondernemer ben ik natuurlijk ook nog gewoon Kristie. Een 29-jarige vrouw en moeder. Samen met mijn man Bart, mijn zoontje Jack, onze hond Sam en ons konijn Paco woon ik in Mierlo-Hout. Ik werk parttime in mijn bedrijf en de andere dagen ben ik lekker thuis met onze ondeugende, maar vooral heel lieve Jack. 

Ik geniet het meest als ik op de bank zit met een goede serie. Met mooi weer lekker naar buiten, wandelen met onze hond Sam of spelen in de speeltuin vind ik heerlijk. Ook kan ik enorm genieten van een warm bad, een gezellig etentje en een dagje naar de Dierentuin of Efteling bijvoorbeeld. Muziek is voor mij heel waardevol. Het kan me opvrolijken, kracht geven of gewoon lekker laten ontspannen. Het helpt me ook enorm tijdens m’n wekelijkse workout om vol te houden. 

Foto’s maken begon als een hobby en daar geniet ik nog steeds heel erg van. Tegenwoordig maak ik buiten mijn werk de meeste foto’s van mijn zoontje (welke moeder niet? haha), maar een mooie natuurfoto op vakantie, of een gaaf dierenportret maken me ook heel blij in mijn vrije tijd. Daarnaast heb ik altijd heel veel gelezen. Ik maak er tegenwoordig te weinig tijd voor vrij, maar een goed boek vind ik nog steeds heerlijk. 

Mijn achtergrond als journalist

Na mijn HBO-studie journalistiek ben ik begonnen als freelancer. In het medialandschap was het -als pas afgestudeerde- niet gemakkelijk om een vaste baan te vinden. Ik heb als journalist voornamelijk geschreven voor lokale kranten. Als zelfstandige had ik vrijheid en afwisseling en dat beviel me heel goed.  Ik schreef voornamelijk verhalen van ‘gewone’ mensen, die het niet gewend zijn om in de schijnwerpers te staan. Dat vond ik het leukst. Ik kwam op plekken binnen waar ik al heel vaak langs gefietst was, maar waar ik nog niets over wist. Ik sprak én fotografeerde mensen die heel gewoon waren, maar toch heel bijzonder. En zo leerde ik dat ieder mens een mooi verhaal heeft, dat het waard is om verteld te worden. Ook heb ik veel bedrijfsreportages gemaakt, foto’s van en interviews met ondernemers die vol passie over hun bedrijf vertellen. Dat vond ik toen al hartstikke leuk om te doen!

Enkele jaren later kwam er een vaste baan bij een lokale krant op mijn pad, waar ik 2,5 jaar met heel veel plezier gewerkt heb. In mijn zwangerschapsverlof, net bevallen van mijn zoontje Jack, heb ik de keuze gemaakt om weer voor mezelf te beginnen. Ik miste de vrijheid en flexibiliteit die ik als ondernemer had. Daarom koos ik ervoor om weer als fotograaf aan de slag te gaan. Mijn bedrijf nieuw leven in de blazen. Ik had namelijk al eerder gefotografeerd als zelfstandig ondernemer. Maar dat kwam op een laag pitje te staan toen mijn vaste baan de hoogste prioriteit kreeg. Inmiddels heb ik mijn bedrijf opgesplitst in drie takken. Kristie Raaijmakers Fotografie is er één van en daarin richt ik me op portretfotografie en zakelijke fotografie. Daarnaast richt ik me met  De Familiejournalist op jonge gezinnen. Zwangerschaps- en newbornreportages, of mooie gezinsfoto’s of kinderportretten. De derde doelgroep waar ik me op richt zijn bruidsparen met Ja ik wil Bruidsfotografie. Dus mijn focus ligt toch weer op die ‘gewone’ mensen. Die allemaal zo’n bijzonder en mooi verhaal te vertellen hebben. 

Schuiven naar boven